Visdomen bakom prövningar
Prisad vare Allâh.
Det ligger många visdomar bakom motgångar och prövningar, och bland dem är följande:
1- För att uppnå sann hängivenhet och lydnad (Ubodiyyah) inför Allâh, Skaparen och Härskaren över allt som existerar.
Många människor är fångar under sina egna lustar och begär, och misslyckas med att vara sanna tjänare till Allâh. De påstår sig vara Hans tjänare, men när de ställs inför prövningar vänder de ryggen och förlorar både i detta liv och i det kommande. Detta är den verkliga förlusten. Allâh säger:
”Det finns även den bland människorna som dyrkar Allâh, fastän han står på gränsen [mellan tro och otro]; om gott kommer honom till del, känner han lugn och tillförsikt, men om han sätts på prov, gör han helt om; på detta sätt förverkar han sitt liv både på jorden och i evigheten. Detta är en ohjälplig och total förlust” [Sôrat al-Hadjdj, vers 11].
2- Motgångar och prövningar förbereder dem troende inför att bestå och få ett övertag på denna jord.
Det sades till Imâm ash-Shâfi’î : ”Vad är bäst; tålamod, prövningar eller att få ett övertag på jorden?” Han svarade: ”Att få ett övertag på jorden är den nivå som uppnåddes av Profeterna, och det finns inget övertag förutom efter prövningar. Om en person prövas blir har tålmodig, och om han förblir tålmodig kommer han att få övertaget.”
3- Borttagandet av synder.
Abu Horayrah sade: ”Profeten sade: ’Prövningar kommer fortsätta att drabba den troende mannen eller kvinnan inom sig själv, sitt barn och inom sin förmögenhet tills dess att han möter Allâh utan synder.’” [Rapporterad av at-Tirmidhî (2399), och är klassad som en autentisk hadîth av al-Albânî i al-Silsilah as-Sahîhah, 2280]
Det rapporteras att Anas sade: ”Allâhs Sändebud sade: ’Då Allâh vill gott för Hans tjänare så påskyndar Han straffet för honom i Detta Liv, och då Allâh vill ont för Hans tjänare, håller Han tillbaka straffet för hans synder tills [dess att] han kommer med alla hans synder på Uppståndelsedagen.’” [Rapporterad av at-Tirmidhî (2396), och är klassad som en autentisk hadîth av al-Albânî i al-Silsilah as-Sahîhah, 1220]
4- Erövring av belöning och upphöjande i status.
‘´ishah sade: ”Allâhs Sändebud sade: ’Den troende skadas inte av en tagg eller något större förutom att Allâh höjer upp honom i status p.g.a. det [d.v.s. skadandet], och därav kommer en synd att bli borttagen.” [Rapporterad av Moslim (2572)]
5- Motgångar och prövningar ger möjligheten till att fundera över ens fel, brister och gjorda misstag.
För om det var straffet; vad var då synden?
6- En prövning är en lektion inom tawhîd (Allâhs Enhet/monoteism), îmân (tro) och tawakkol (tillit till Allâh).
Den visar dig praktiskt vem du verkligen är, så att du skall inse att du är en svag tjänare, och att du inte har någon makt eller styrka förutom hos din Herre. Då kommer du att lita på Allâh på riktigt, och du kommer att vända dig till Honom på riktigt. Du kommer också lägga din position, stolthet, arrogans, självbelåtenhet och obekymmerhet åt sidan, och du kommer inse att du är fattig och i behov av din Herre. Du kommer också inse att du är svag och måste vända dig till Den Starkaste, Den Allsmäktige, må Han vara glorifierad och upphöjd.
Ibn al-Qayyim sade: ”Om det inte vore för att Allâh behandlar Sina tjänare med botemedlet utav prövningar och motgångar, så skulle de överträda och gå över gränsen. Då Allâh vill gott för Sin tjänare, så ger Han honom medicinen för den prövning han har i enlighet med hans situation, i syfte att bota alla hans ödesdigra [själsliga] sjukdomar och problem ända tills Han har renat honom. Sedan blir han kvalificerad till att bli den mest ärade personen på denna jord, vilket är att vara en sann tjänare hos Allâh (‘obôdiyyah), och [han blir kvalificerad] för den största belöningen i Det Nästkommande Livet, vilket är att få skåda Honom och att få vara nära Honom.” Slut på utdraget. [Taget ur Zâd al-Ma‘âd, 4/195]
7- Motgångar och prövningar fördriver självbelåtenhet från våra hjärtan och för dem närmare Allâh.
Ibn Hadjar sade: ”Yônos ibn Bokayr rapporterade i ”Ziyâdât al-Maghâzî” att ar-Rabî‘ ibn Anas sade: ’En man sade på Honayn-dagen: ’Vi kommer aldrig att bli besegrade idag, p.g.a. vårt antal!’ Det [d.v.s. uttalandet] upprörde Profeten , och de blev besegrade.’”
Ibn al-Qayyim sade ang. detta: ”P.g.a. Hans visdom så beslöt Allâh att muslimerna först skulle få smaka på bitterheten av att bli besegrade, trots deras stora antal och adekvata utrustning och styrka. Detta i syfte att förödmjuka dem som kände sig stolta efter att ha erövrat Makkah och som inte hade inträtt Hans land och Hans helgedom på samma sätt som Allâhs Sändebud gjorde när han böjde sitt huvud då han red sin häst, till den grad att hans haka nästan rörde vid sadeln p.g.a. ödmjukhet inför hans Herre.” [Taget ur Zâd al-Ma‘âd, 3/477]
(Ett förtydligande: Muslimerna vann slutligen slaget Honayn (och all pris och tacksamhet tillkommer Allâh), men först efter det att det verkade som att segern låg långt borta och att en seger var bortom räckhåll – d.v.s. först efter det att Allâh påmint dem om att de var maktlösa utan Hans hjälp, oavsett deras antal eller militära styrka. – ö.a.)
Allâh säger (översättning):
Och för att [Allâh ska] sätta de troende på prov och låta förnekarna av Sanningen gå under. [Sôrat Âl-‘Imrân, vers 141]
al-Qâsimî (4/239) sade: “D.v.s. för att rena dem från synd, stolthet och arrogans. Han renar dem också från hycklarna och gör så att de urskiljer sig från dem… Sedan nämner Han en annan orsak, som är för att ”låta förnekarna av Sanningen gå under”, för om dem lyckas [får framgång] kommer dem att överträda och gå över gränsen, vilket kommer att ligga till grund för deras nederlag och förödelse. Allâhs Lagar dikterar det då Han vill förstöra Hans fiender och låta dem gå under, Han gör orsakerna tillgängliga för dem som kommer att leda till deras undergång och utrotning. Den största bland dem, efter deras kofr (otro), är deras överträdelse och tyranni då de avrättar, går emot och slåss mot Hans nära vänner… Allâh tillintetgjorde dem som förde krig mot Allâhs Sändebud på Ohod-dagen och som förhärdade i sin kofr.” Slut på utdraget.
8- För att visa människors rätta ansikten, för det finns dem vars goda egenskaper är okända tills dess att dem drabbas av en motgång.
al-Fodayl ibn ‘Iyâd sade: ”Så länge som människorna mår bra så syns inte deras sanna jag, men då de drabbas av en motgång framträder deras rätta ansikten, så den troende tar då tillflykt till sin Tro och den som är en hycklare tar då tillflykt till sitt hyckleri.”
al-Bayhaqî rapporterade i ”ad-Dalâ´il” att Abî Salamah sade: ”Många blev förvirrade – d.v.s. efter [Profetens ] himlafärd – så vissa kom till Abî Bakr och berättade det för honom. Han sade: ’Jag bär vittnesmål om att han talar sanning!’ De sade: ’Tror du på att han åkte till ash-Shâm på en natt och sedan kom tillbaka till Makkah?’ Han sade: ’Ja, och jag tror på mer än det från honom ; jag tror på det han säger från Uppenbarelsen som nedsänds till honom från himlen.’ Och p.g.a. detta blev han kallad “as-Siddîq” (“Den sanningsenlige”).”
9- Motgångar stärker människors stabilitet.
Allâh valde ett hårt liv för Hans Profet , fullt med alla möjliga sorters svårigheter redan från en tidig ålder, i syfte att förbereda honom för det stora uppdrag som väntade honom och som ingen skulle klara av att bära förutom de starkaste männen, vilka alla fick gå igenom svårigheter och de prövades med motgångar och att bära dem med tålamod.
Profeten föddes faderlös, och sedan tog det inte lång tid innan hans moder också dog. Allâh påminde Profeten om det då Han sade (översättning):
”Fann Han dig inte faderlös och gav dig ett hem?” [Sôrat ad-Dohâ, vers 6].
Det var som att Allâh ville förbereda Profeten inför att kunna ta ansvar och inför att kunna uthärda svårigheter redan från en tidig ålder.
10- En annan orsak som ligger bakom motgångar och svårigheter är att en person på så sätt blir kapabel till att skilja mellan riktiga vänner och de som bara har sina egna intressen och begär i sina hjärtan.
11- Motgångar påminner dig om dina synder så att du kan ångra dig för dem.
Allâh säger (översättning):
”Det goda som du får del av är från Allâh, och det onda som drabbar dig kommer av dig själv” [Sôrat an-Nisâ´, vers 79].
”Ingen motgång drabbar er som inte är en följd av era egna händers verk; ändå är det mycket som Han förlåter” [Sôrat ash-Shôrâ, vers 30].
Motgångar ger en möjlighet att ångra sig innan Det Större Straffet drabbar en på Uppståndelsedagen. Allâh säger (översättning):
”Innan de får smaka det eviga straffet skall Vi helt låta dem smaka på ett nära straff [d.v.s. straffen i Detta Liv så som motgångar etc.] – kanske [grips de då av ånger och] vänder tillbaka [till Allâh]” [Sôrat as-Sadjdah, vers 21].
Det ”nära straffet” är svårigheter i Detta Liv och prövningar som drabbar en person.
Om livet fortgår att vara enkelt kanske det leder till att en person blir högfärdig och arrogant, och han kanske börjar tänka att han inte är i behov av Allâh, så det är utifrån Hans Nåd som Allâh testar människorna så att de ska återvända till Honom.
12- Motgångar visar dig det sanna ansiktet av Detta Liv och dess kortvarighet, och att det [endast] är tillfällig bekvämlighet, och de visar oss att Det Riktiga Livet är det som kommer efter Detta Liv; ett liv som är utan sjukhet eller utmattning.
”Detta jordiska liv är [knappast mer än] lek och flyktig glädje, men i evighetens boningar [väntar] livet i dess fullhet. Ack, om de visste…!” [Sôrat al-‘Ankabôt, vers 64].
”Detta Liv är endast fullt av svårigheter och utmattning. Helt visst har Vi skapat människan för [ett liv av] slit, plågor och prövningar” [Sôrah al-Balad, vers 4].
13- Motgångar påminner dig om den stora välsignelsen i god hälsa och i lättnad.
Denna motgång visar dig i det klaraste själva betydelsen av hälsa och lättnad som du hade i så många år, men du smakade inte på deras sötma eller uppskattade dem tillräckligt.
Motgångar påminner dig om välsignelser och om Den som skänker dem, och får dig att tacka och prisa Allâh för Hans välsignelser.
14- Längtan efter Paradiset.
Du kommer aldrig att längta efter Paradiset förrän du får smaka på Detta Livs bitterhet. Hur skall du kunna längta efter Paradiset om du är nöjd med Detta Liv?
Dessa är några av visdomarna bakom motgångar och prövningar, och fördelarna som man får ut av dem, och Allâhs Visdom är sannerligen mäktig och stor.
Och Allâh vet bäst.
– islamqa.com –
Frågans referensnr.: 35914