Skip to main content

Skada inte och återgälda inte skada

Hadith nr 32 av Imam an-Nawawi

Abū Saʿīd Saʿd bin Mālik bin Sinān al-Khudrī må Allah vara nöjd med honom berättade att Allahs sändebud (sallallahu ʿalayhi wa sallam) sade:

“Ingen skada och ingen att orsaka skada.” [Hadithen är hasan, berättad av Ibn Majah [se nr. 2341], ad-Dāruqutnī [se nr. 4/228] och andra med god berättare kedja (isnad). Även Malik har med liknande isnads i “al-Muwaṭṭaʾ” från Amrū bin Yaḥyā via hans far, med utsänd rapportering]

Sammanfattning

Detta hadith förkunnar en grundläggande princip inom islamisk etik och juridik: att man inte får utöva någon form av skada eller åsamka skada. Budskapet är enkelt men djupgående. Här lyfts två centrala aspekter fram:

Förbudet mot att skada:

Allahs sändebud påminner oss om att vi inte får orsaka någon skada – vare sig det handlar om fysiskt våld, emotionell sårbarhet eller annan form av skadlig påverkan. Detta innebär att alla handlingar som kan medföra skada, även om de kan verka obetydliga, bör undvikas.

Att undvika mottagande av skada:

Samtidigt förbjuds det att acceptera eller inte motverka skada. Om vi befinner oss i en situation där skada råder, är det vår plikt att agera för att stoppa detta, utan att samtidigt ge utrymme för ytterligare skadliga handlingar.

    Hadithen fungerar som en grundsten i islamisk rätt och moral. Principen “La darar wa la dirar” (ingen skada/lidande och ingen att orsaka det) används ofta inom fiqh för att avgöra om en handling är tillåten, särskilt när det gäller att bedöma balansen mellan fördelar och nackdelar i en handling. Om en handling annars är tillåten men leder till skada, kan denna skada vara ett skäl att förbjuda handlingen eller att avbryta den.

    Denna princip hjälper oss att navigera vardagens utmaningar på ett sätt som bevarar både individens och samhällets välbefinnande. Genom att noggrant överväga om en handling riskerar att orsaka skada, kan en troende säkerställa att hen håller sig inom de gränser Allah har satt upp – vilket i sin tur bidrar till en mer rättvis och säker miljö för alla.