Lämna det som inte angår dig
Hadith nr 12 av Imam an-Nawawi
Abu Huraira, må Allah vara nöjd med honom, sade: “Guds sändebud, frid och välsignelser vare över honom, sade: ‘En del av det vackra i individens rätt ISLAM är att individen överger det som inte berör honom / henne.'” [Detta är en god (Hasan) hadith, berättad av al-Tirmidhi (nummer: 2318) och Ibn Majah (nummer: 3976)]
Sammanfattning
Detta hadith förklarar en viktig men ofta bortglömd aspekt av att fullända och förfina vår islamiska praktik. Vi bör inte ägna oss åt det som inte angår oss, utan istället hålla fokus på de prioriterade frågor som rör oss. När vår islamiska praktik blir mer fullständig och förfinad, multipliceras de goda handlingarna vi utför i allt högre grad. Genom att fostra egenskapen att fokusera på det som är av vikt och bortse från det som inte är det, kan våra handlingar bli tyngre och mer värdefulla i Allahs ögon.
En av de stora lärda inom Maliki-skolan av fiqh, Imam Abu Zaid al-Maliki, sade att alla godhetsegenskaper härstammar från fyra hadither:
- Hadithen där Profeten ﷺ säger att man bör tala väl eller tiga (förbli tyst).
- Den aktuella hadithen.
- Hadithen där Profeten ﷺ sade till en man som sökte råd: “Bli inte arg. Bli inte arg. Bli inte arg.”
- “Du kommer inte att uppnå sann tro förrän du älskar för din broder det som du älskar för dig själv.”
Detta hadith beskriver ett värdefullt förhållningssätt till livet, särskilt i vår tid av informationsöverflöd och ständiga kontakter. För att kunna känna igen de situationer där denna egenskap kan tillämpas, måste du öva en viss grad av känslighet och ödmjukhet. Shaikh Abdul Fattah Abu Ghuddah nämner att även när någon måste avboka ett möte med dig är det olämpligt att fråga varför, eftersom inte alla kan eller vill förklara anledningen. al-Hasan al-Basri sade en gång att ett av tecknen på att Allah har vänt sig bort från en tjänare är att tjänaren ständigt är upptagen och engagerad i frågor som inte rör honom.
Hur man uppnår denna egenskap
Det finns tre rekommendationer som kan hjälpa någon att hålla fokus på det som är av betydelse och inte låta sig distraheras av överflödiga frågor:
Utöva en grad av blyghet och blygsamhet:
Dessa egenskaper är idag både sällsynta och hotade. Haya’ – egenskaperna av ödmjukhet, blyghet och blygsamhet inför Allah – är en värdefull tillgång som Profeten ﷺ prisade mycket högt. Allah säger i Koranen:
“Tror de kanske att Vi inte känner deras hemligheter och [inte vet om] deras överläggningar [bakom lyckta dörrar]? Helt visst [är det så] och Våra utsända är hos dem och nedtecknar [allt].” [Sura al-Zukhruf (Kapitel 43), vers 80]
Kontrollera ditt tal:
En gång observerade en man att Luqman (en del anser att han är profet) var omgiven av sina följare och frågade honom:
“Var du inte slav åt så och så? Var du inte tidigare herde åt så och så? Hur kom du att inta en sådan respekterad position bland människor?” Luqman, svarade: “Sanningsenligt tal och lång tystnad kring det som inte angår mig.”
Tänk på hur du spenderar din tid:
al-Hasan al-Basri sade en gång:
“Du är inget annat än en samling andetag.” Varje gång du andas ut försvinner en bit av ditt liv, en del av dig. Hur många av våra interaktioner är värdefulla och hur många är meningslösa?
Allah säger:
“De flesta av deras samtal bär inte på någon godhet, förutom den som uppmanar till välgörenhet, godhet eller att upprätta fred mellan människor.” [Koranen 4:114]
Förstå prioriteringar
Fiqh om prioriteringar är ett omfattande ämne inom islam. Det är viktigt att varje individ har tillräcklig förståelse för detta koncept för att kunna identifiera vad som är av vikt under den tid man lever i. Imam Al-Ghazali sade: “Att försumma att prioritera goda handlingar i sig är en dålig handling.”
Det handlar inte enbart om att identifiera vad som rör oss och vad som inte gör det, utan även om att uttrycka de olika gradvisa nivåerna av relevans och prioritet. I mötet med det informationsöverflöd, de många samtalen, sociala interaktionerna och distraktionerna runt omkring oss, kan en tydlig förståelse av prioriteringar hjälpa oss att fatta bättre beslut, fokusera på det som är verkligt viktigt och agera med god etik och en mer komplett islam.
