Kan Guds namn härledas från alla Guds handlings relaterade attribut,
Fråga 63: Kan Guds namn härledas från alla Guds handlings relaterade attribut, eller är alla Guds namn fastställda (Tawqifiyyah)?
Svar: Nej, alla Guds namn är Tawqifiyyah (fastställda). Han kan endast benämnas med de namn som Han har nämnt om Sig själv i Sin Bok eller som Hans sändebud (ﷺ) har använt om Honom. Varje handling som Gud har tillskrivit Sig själv är i sitt sammanhang ett uttryck för äran och fullkomlighet av Allah. Men inte alla handlingar som Han har beskrivit Sig själv med används generellt för att namnge Honom.
Det finns handlingar som Han har tillskrivit Sig själv generellt, som i Hans ord:
“Gud är den som skapade er, sedan försåg er, sedan låter er dö, sedan återuppväcker er.”
Och Han har benämnt Sig själv: Skaparen (al-Khaliq), Försörjaren (ar-Razzaq), Livgivaren (al-Muhyi), Dödaren (al-Mumit), och Arrangören (al-Mudabbir).
Det finns handlingar som Gud har tillskrivit Sig själv i en kontext av vedergällning och motåtgärd, vilka i sina sammanhang är uttryck för äran och fullkomlighet, som i följande:
“De försöker bedra Gud, men Gud bedrar dem”
“De smidde ränker, och Gud smidde ränker, och Gud är den bästa av ränksmidare”
“De glömde Gud, så Han glömde dem“
Men det är inte tillåtet att använda dessa uttryck om Gud utanför deras specifika kontext i Koranen. Till exempel får man inte säga att Gud “luras”, “planerar” eller “hånar” utan den specifika bakgrund som de nämns i. På samma sätt får man inte kalla Honom “lurande”, “planerande” eller “hånande”, då detta varken passar sig för en muslim eller någon med förstånd.
Gud har endast beskrivit Sig själv med dessa handlingar i kontexten av rättvis vedergällning mot dem som agerar orättfärdigt.

Källa:
أعلام السنة المنشورة في اعتقاد الطائفة المنصورة [ 200 سؤال وجواب في العقيدة ] مؤلف الكتاب حافظ بن أحمد الحكمي
Boken “Aʿlām al-Sunna al-Manshūra fī Iʿtiqād al-Tāʾifa al-Mansūra”, som kan översättas till “Tecknen på den spridda Sunnah i tron på den triumferande gruppen”, är en värdefull bok författad av Hafiz bin Ahmed al-Hakami.
Den innehåller 200 frågor och svar om islamisk troslära, som syftar till att förenkla och förtydliga viktiga trosuppfattningar.
Boken är utformad för att kunna ge en vägledning för läsarna genom centrala koncept inom islamisk tro på ett lättförståeligt sätt.
