Skip to main content

ÄLSKA FÖR ANDRA DET DU ÄLSKAR FÖR DIG SJÄLV

Hadith nr 13 av Imam an-Nawawi

Abu Hamza Anas ibn Malik, må Allah vara nöjd med honom, tjänare till Guds sändebud, frid och välsignelser vare över honom, berättade att Profeten sade:
“Ingen av er är sann troende förrän individen älskar för sin broder / syster det man älskar för sig själv.” [Denna hadith har återberättats av al-Bukhari och Muslim]

Gyllene regeln

Denna hadith är starkt kopplat till den gyllene regeln, “gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig”, vilket uttrycks som att älska för din broder det du älskar för dig själv. I vårt samhälle tenderar människor att vara osäkra när det kommer till att ge råd eller att ta emot det av rädsla för att såra någon. I verkligheten bör vi både välkomna andras råd och ge dem på ett hjärtligt och konstruktivt sätt. Detta är avgörande både för gemenskapens sammanhållning och för individens personliga utveckling.

Att acceptera sanningen

Är det möjligt att vara bättre än någon annan? Det finns en autentisk berättelse hos al-Hakim där en följeslagare frågar Profeten : “O, Guds sändebud, du har sett den skönhet som har skänktes mig. På grund av denna skönhet vill jag inte att någon annan ska se bättre ut än mig. Är det arrogans? Är det överskridande?” Profeten svarade: “Nej, det är varken överskridande eller arrogans. Det som verkligen är arrogans eller överskridande är att avvisa sanningen när den presenteras och att se ner på människor.”

Utifrån detta svar framgår att en av de viktiga egenskaperna hos en troende är att kunna acceptera sanningen när den manifesteras. Därför borde det inte vara några problem att älska för sin broder det man älskar för sig själv.

Att se andras brister

En annan aspekt av att älska sin broder det du älskar för dig själv är att man uppmuntrar varandra att rätta till sina brister. Istället för att passivt notera andras fel – eller ännu värre, utnyttja dem för att känna sig överlägsen – bör vi sträva efter att hjälpa dem att övervinna sina utmaningar och därmed stärka deras relation med Allah. Detta motverkar den sjukdom i hjärtat där man kämpar för att någon annan ska misslyckas, istället för att stödja deras utveckling.

Hassad (avund) och Ghibta (svartsjuka) (غِبْطَة)

Det är viktigt att skilja mellan två begrepp:

  • Hassad (avund):
    Du ser något gott hos någon och önskar inte bara att du också hade det, utan att den personen även förlorade det.
  • Ghibta (svartsjuka):
    Du ser något gott hos någon och önskar att du också hade det, men utan att den personen berövas det.

Om vi önskar att någon annan ska förlora det goda de har, visar det att vi har en snedvriden syn på vänskap och brödraskap, vilket strider mot den andan som detta hadith försöker förmedla.

Bortom översättningen

I översättningen används uttrycket “sann tro” för att påpeka att även om en person inte når denna höga andliga nivå, är han eller hon fortfarande en troende. Hadithen använder ordet “akhih” (sin bror), men många kommentatorer menar att det inte avser enbart den muslimska brodern – det är ett generellt budskap till hela mänskligheten. För att nå sann tro måste vi därför älska alla människor – oavsett om de är muslimska eller icke-muslimska – på samma villkor som vi älskar oss själva. Detta är en mycket hög nivå av andlighet och osjälviskhet som varje sann troende bör sträva efter.

Vidare innebär budskapet att vi bör önska att våra bröder inte bara får det vi har, utan att de kanske till och med får något bättre. Detta motverkar en bristmentalitet och påminner oss om att Allah är oändlig i sin nåd och generositet. Ibland kan vi tro att någon annans framgångar på något sätt begränsar våra egna, men Allah kan ge och ta som Han vill, utan att det påverkar någon annans möjlighet att ta emot Hans välsignelser.

Att hålla sig själv ansvarig är en annan viktig egenskap. Vi bör regelbundet ifrågasätta våra känslor gentemot våra bröder, systrar och mänskligheten i stort för att förstå varför vi känner som vi gör. Målet är att uppnå en sådan nivå av självreflektion och kärlek till en högre princip – en princip grundad i vetskapen om att Allah är barmhärtig och generös av natur.

Ett exempel på denna inställning är Imam Shafi’i, som uttryckte sin önskan att kunskapen skulle delas fritt, utan att någon ensam person skulle erhålla hela äran för den – ett tydligt tecken på hans vackra karaktär.

Allah (swt) försköna våra karaktärer, förlåta oss våra synder och brister, och hjälpa oss att älska för våra bröder det vi älskar för oss själva. En avslutande berättelse om Malcolm X illustrerar detta: han kom i kontakt med detta hadith, fann det djupt betydelsefullt – trots att han inte visste att det var ett hadith – och det påverkade honom genom hela livet. Sådana exempel på Profeten Muhammad är tidlösa, fantastiska och fulla av insiktsfull visdom, och de bör influera hur vi ser på livet och hur vi behandlar varandra.