LÅT BLI DET TVIVELAKTIGA
Hadith nr 11 av Imam an-Nawawi
Abu Muhammad al-Hasan ibn Ali ibn Abi Talib må Allah vara nöjd med dem båda, ett barnbarn till Guds sändebud, frid och välsignelser vare över honom, sade: “Jag har memorerat från Guds sändebud, ﷺ: ‘Lämna det som väcker tvivel hos dig och höll dig till det som inte väcker tvivel.'” [Det har berättats av at-Tirmidhi, och an-Nasa’i, at-Tirmidhi sade: “Detta är en god och autentisk hadith.”]
Sammanfattning:
Denna hadith är en del av ett längre hadith och visar att en troendes hjärta kan fungera som en indikator för individen. Detta gäller dock endast när hjärtat är rent. Den troende som verkligen strävar efter Allahs behag och engagerar sig i en reningsprocess för att vinna Allahs välbehag kan använda sitt hjärta för att skilja tvivelaktiga frågor från det som är säkert.
Förhöjd medvetenhet om Allah
När ditt hjärta är känsligt och nära förbundet med Allah kan det hända att du stöter på situationer som inte känns rätt. Detta hadith lär oss att i sådana fall bör man undvika det oklara och det som orsakar obehag, och istället hålla sig till det som känns tryggt. Ordet ar-Rayb, som i hadithen används för att beteckna tvivel, kan även syfta på obehag eller instabilitet. Det är nämligen motsatsen till lugn; något som rubbar en persons inre frid. Många av de tidiga lärda, med en stark känsla av wara’a (dvs. en förhöjd medvetenhet om Gud), var därför mycket försiktiga med allt som skapade tvivel och obehag. Som exempel avstår den lärde Yazid ibn Zariya från att ta emot ett arv om 500 000 dinarer från sin far, eftersom hans far arbetade för härskare som var korrupte.
Meningsskiljaktigheter
En fråga som ofta uppstår är att vi kan börja tro att det generellt är bättre att välja den svårare uppfattningen när det råder meningsskiljaktigheter. Detta är dock inte nödvändigtvis fallet. Ibn Rajab sade:
“Det är möjligt att någon skulle dra slutsatsen att det är bättre att undvika meningsskiljaktigheter mellan de lärda, eftersom detta ligger utanför gråzonen, men de sanna och starka bland de lärda anser att detta inte gäller i alla fall.”
Till exempel finns det en skillnad bland de lärda när det gäller en person som vet att han har utfört wudu men är osäker på om han har brutit den. Vissa lärda menar att det vore bättre om personen gjorde om sin wudu, eftersom tvivel råder. Men Ibn Rajab påpekar att detta inte nödvändigtvis stämmer, eftersom det fastställts att Profeten ﷺ sade att man inte ska göra om sin wudu förrän ett ljud hörs eller en lukt uppfattas. Poängen är att det kan finnas två olika uppfattningar – där den ena är striktare – men båda kan vila på en gedigen grund i Profetens ﷺ exempel. Om så är fallet är det inte nödvändigt att välja den striktare uppfattningen.
Prioritera rätt
Ibland kan en person begå allvarliga synder och plötsligt uppleva gudsmedvetenhet (wara’a) i småsaker. En sådan person omfördelar sin uppmärksamhet och sina prioriteringar på fel sätt. Ett exempel är en grupp personer som reste till Makkah för att fråga ibn Omar må Allah vara nöjd med honom om det var tillåtet att döda en mygga när man var i ihram. Ibn Omar må Allah vara nöjd med de båda svarade att de kom från Irak, där Profetens ﷺ barnbarn hade blivit dödade, och ändå ifrågasatte de betydelsen av blodet från en mygga. Han uppmanade dem att ompröva sina prioriteringar. I ett annat fall blev Bashir ibn al-Harith tillfrågad om en man borde skilja sig från sin hustru om hans mor befallde honom att göra det. Bashir ibn al-Harith svarade att om du följer din mors befallningar i alla övriga frågor, bör du även göra det i denna fråga. Men om du inte visar din mor respekt och tilldelar henne den fulla vördnad i andra angelägenheter, eller om du inte behandlar henne väl, då bör du inte skilja dig från din hustru. Detta illustrerar att det inte är ett tecken på fromhet att lägga stor vikt vid småsaker medan de stora lämnas åt sidan.
Imam Ahmeds exempel
Imam Ahmed var också mycket noggrann i dessa frågor. Till exempel bad han en gång någon att köpa fett åt sig, och när fettet levererades var det på ett papper. Han betalade inte för pappret, utan endast för fettet, och beordrade därför personen att ta bort pappret – ett uttryck för hans förhöjda medvetenhet om Allah. Det sägs även att han aldrig lånade bläck från sina följeslagare utan alltid använde sitt eget.
Hur man avgör vad som är tvivelaktigt
I vissa andra berättelser av hadithen läggs i slutet till:
“Sannerligen är det goda det som stillar hjärtat, och det onda det som är tvivelaktigt.”
Detta kommer att diskuteras vidare i några av de kommande haditherna i Imam al-Nawawis fyrtio hadither. Det sista att nämna är att ett sätt att avgöra vad som är tvivelaktigt är att betrakta saker genom motsatser. Om du försöker avgöra om något är tvivelaktigt eller tillåtet kan du jämföra det med dess motsats. När du ser motsatsen blir det ofta enklare och tydligare att förstå sakens verkliga natur.
