Skip to main content

Motsatsen till Tawhid al-Asma wa-Sifat

Fråga 72: Vad är motsatsen till att erkänna Guds enhet i Hans namn och attribut (Tawhid al-Asma wa-Sifat)?

Svaret: Motsatsen till detta är (Ilhad) (avvikelse) i Guds namn, attribut och tecken, vilket kan delas in i tre olika typer:

1. Avvikelse hos avgudadyrkarna: De förändrade Guds namn från deras verkliga betydelse och använde dem (namnen) för att benämna sina avgudar. De lade till och drog ifrån namn, exempelvis:

De härledde:
al-Laat från al-Ilah (Gud)
al-Uzza från al-Aziz (Den Allsmäktige)
Manat från al-Mannan (Den Generöse)

2. Avvikelse hos de som liknar Gud vid skapelsen (Mushabbihah): De tillskrev Guds attribut en form som liknar skapelsens attribut. Detta är motsatsen till avgudadyrkarnas avvikelse, eftersom avgudadyrkarna likställde skapelsen med Skaparen, medan dessa tillskriver Gud egenskaper som om Han vore en skapad kropp.

3. Avvikelse hos de som förnekar Guds attribut (Mu’attilah), de består av två grupper:

Den första gruppen erkänner Guds namn men förnekar dess innebörd och dess perfekta attribut, exempelvis:
De säger att ar-Rahman (Den Nåderike) inte betyder nåd, ar-Rahim (Den Barmhärtige) utan barmhärtighet, eller att al-‘Alim (Den Allvetande) inte innebär kunskap, as-samie (Den som hör allt) utan hörsel och så vidare med resterande namnen.

Den andra gruppen förnekar både namnen och deras innebörd helt, och beskriver Gud som en absolut tomhet utan namn eller attribut.

Gud är fri och upphöjd över sådana uttalanden från förtryckare och avfällingar, som i Hans ord:

“Herren över himlarna och jorden och vad som är mellan dem – dyrka Honom och var uthållig i dyrkan av Honom. Vet du någon som är Hans like?” [Koranen 19:65]

“Inget är som Han, och Han är Den Hörande, Den Seende” [Koranen 42:11]

“Han vet vad som är framför dem och vad som är bakom dem, och de kan inte omfatta Honom med kunskap” [Koranen 20:110]

Källa:

أعلام السنة المنشورة في اعتقاد الطائفة المنصورة [ 200 سؤال وجواب في العقيدة ] مؤلف الكتاب حافظ بن أحمد الحكمي

Boken “Aʿlām al-Sunna al-Manshūra fī Iʿtiqād al-Tāʾifa al-Mansūra”, som kan översättas till “Tecknen på den spridda Sunnah i tron på den triumferande gruppen”, är en värdefull bok författad av Hafiz bin Ahmed al-Hakami.

Den innehåller 200 frågor och svar om islamisk troslära, som syftar till att förenkla och förtydliga viktiga trosuppfattningar.

Boken är utformad för att kunna ge en vägledning för läsarna genom centrala koncept inom islamisk tro på ett lättförståeligt sätt.

Redaktion

Redaktion

Redaktionen för Bilal.se är bland annat: Abu Omar , Bilal , & Abu Ahmad, vi har även hand om Islam.se , Salat.se , Islaam.se, Tawhid.se